addalert addcircleoutline addlocation add arrow-down-left arrow-down-right arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right arrow-up ascent assessment bin bookmarkoutline calendar-add calendar camera caret-down caret-left caret-right caret-up check chevron-down chevron-right clock close cloud-upload cog collectionsbookmark content-view-grid content-view-list datacheckerflag1 datadownload data-upload descent directions expandhorizontal expand-horizontal-2 expand-horizontal expand-vertical eye-off eye fileadd1 filecopy filenew2 filestatisticadd2 filetaskssubtract file-images-upload fullscreenexit gauge groupadd heart home infooutline info link list-number location-pin lock logout map mobile morevertical mylocation navigateprevious navigation-drawer nearme noteadd pen pencil-write pencil personoutline pindrop place playcirclefilled playlistaddcheck power-button publish refresh remove return routes-favourites scissors search share starhalf staroutline star supervisoraccount synchronize2 text-redo time-upload timeline timer track-route trendingflat trendingup user-add users visibility vote-star-banner warning zoomin badge1 medal3 medal5 starbanner starcircle starsubtract

Rondrit Hohe Eifel en Ahreifel

100 km Distanz
1.640 m Aufstieg
1.630 m Abstieg

(1 Bewertung)

De route start in het toeristische Altenahr. De eerste kilometers fiets je naar Kreuzberg over het fietspad door het Ahrdal. Vanaf Kreuzberg fiets je door het Sahrbachdal, maar niet voor lang want na enkele kilometers volgt een prachtige klim met 5 haarspeldbochten naar Krälingen (5 km klimmen en 225 hoogtemeters)

Je daalt af naar Lanzerath en het dal van de Houveratherbach. Vanuit Houverath doorkruis je het Houveratherbachdal naar Eichen: je krijgt een bijzonder steil weggetje voor de wielen met stijgingspercentages tot 20%.

Daarna blijf je lange tijd op een hoogvlakte, pas nabij Kalenborn en verderop bij Esch ga je dalen. Het binnenweggetje na Kalenborn is overigens wel geasfalteerd maar hobbelig en gaat ook in dalende richting: goed bijremmen in dit stukje afdaling!

Vooral na Esch gaat het goed naar beneden over wegen met prima wegdek en kom je in het Ahrdal, een zeer bekend wijnbouwgebied met steile hellingen. Je fietst een aantal kilometer over het fietspad langs de spoorlijn in het dal en vervolgens kom je in wijndorp Walporzheim en iets verderop in Ahrweiler, het stadje met historische stadskern en het grote complex van klooster Kalvarienberg.

De tweede klim van de dag volgt, namelijk de 7,5 km lange klim (en 325 hoogtemeters) naar Ramersbach. De klim blijft de gehele tijd in het bos, tot één kilometer vóór de top. Na deze klim sla je rechtsaf in Ramersbach en volgen zeer rustige wegen, met een afdaling en vervolgens een klim (van 2,5 km lengte) richting Blasweiler, en wederom een afdaling naar Niedenheckenbach.

De klim vanuit Niederheckenbach naar Cassel is prachtig: een smalle zeer rustige weg en uitstekend asfalt met stijgingspercentages van geregeld 4 tot 6%. De top ligt net boven de 600 meter hoogte. Je zou nog kunnen doorklimmen door een zijstraat te nemen naar de grote televisietoren op de top van de Schöneberg, maar dat is wel doodlopend en voegt slechts zo'n 60 hoogtemeters toe.

Daarna daal je af naar Kempenich, in Kempenich is de afdaling steil (tot 15%), en via een tussenklimmetje kom je in Weibern. Vanuit Weibern volg je het dal van de rivier de Nette.

Dan volgt een 6 km lange klim naar de top van de Raßberg met net geen 300 hoogtemeters. De klim is onregelmatig, net vóór het dorpje Langscheid is de klim steil (12%) maar In het dorp gekomen klimt het verder door maar met veel mildere percentages en over een autovrije weg naar de top van de Raßberg op 650 meter hoogte. Het gebied rond de Raßberg is uniek: heidegebied op hoogte met jeneverbesstruiken. 

Na de Raßberg maak je je langzaam op voor een lange afdaling van meer dan 10 kilometer, hoe verder je daalt, hoe lager de dalingspercentages en de afdaling een bijtrapafdaling wordt. Uiteindelijk bereik je via Kesseling het Ahrdal bij Ahrbrück en volg je nog enige kilometers het geasfalteerde fietspad in het Ahrdal tot in Altenahr.

Voor meer routes in de Ahreifel, zie: https://racefiets-routes.nl/ahreifel-en-hohe-eifel/


5,0
(1)icon-helpcenter
icon-helpcenter
icon-helpcenter
Bikemap Newsletter
Top