Facebook Instagram Twitter YouTube Premium Badge Offline Maps Bike Type Optimized Routing Premium Maps 3D Route Preview Fall Detection Premium Support Route

Alsócsernáton - Felsőcsernáton - Ikafalva - Futásfalva - Ikafalva - Felsőcsernáton - Alsócsernáton

16 km Distance
222 m Ascent
221 m Descent

(0 ratings)

Útvonal: Alsócsernáton, Haszmann Pál Múzeum bejárata – Fellegvár – Felsőcsernáton, Katolikus kápolna – Felsőcsernáton, Hősök emlékműve – Ikafalva, Falukapu – Ikafalva, Református templom – Kovács-hegy – Futásfalva, Egyházi Falumúzeum – Futásfalva, Katolikus templom – Kovács hegy – Ikafalva, Református templom– Felsőcsernáton, Hősök emlékműve - Felsőcsernáton, Katolikus kápolna – Fellegvár - Alsócsernáton, Haszmann Pál Múzeum

A bicikliút a Nemere-útja egy részét képezi, az útjelzések a villanypóznákra vannak ráfestve, azonban eléggé kopottak.

A falvakat és a látnivalókat abban a sorrendben mutatom be, ahogy a bicikliúton követik egymást. Mivel az útvonal oda-vissza ugyanaz, minden kerékpáros maga döntheti el, hogy melyik látnivalónál mikor áll meg. A Haszmann Pál Múzeum megtekintését a túra végére ajánlom, mivel egy nagyon gazdag gyűjteményt foglal magába, ugyanakkor a falvakon keresztül való biciklizés után a látottakat szépen össze tudja foglalni és kiegészíteni a múzeumi látogatás.

A választott útvonal Alsócsernátonból, a Haszmann Pál Múzeum bejáratától indul. Az útvonal első szakaszán a figyelmes kerékpározó a kerítések mögött a magántulajdonban lévő Damokos-Eperjesi (321 házszám)és Damokos Mihály (334 házszám) kúriákat figyelheti meg. Az utca a Csernáton patakkal párhuzamosan halad, ezen a részen Alsó-és Felsőcsernáton szinte észrevétlenül egybeolvad.

Az út a patakon levő hídra tér fel, majd halad egyenesen előre. Az útkereszteződésnél, ahol eléri az aszfaltutat, található Felsőcsernáton katolikus temploma. Jobbra (a vegyes bolt irányába) haladva a Bod Péter Népház előtt 1942-ből származó, restaurált székelykapu áll, amely a múzeumalapító Haszmann Pál munkája1. A kanyar után található kőobeliszk előtt, melyet a falu az 1848-49-es sabadságharc és a két világháború áldozatainak emlékére emelt, érdemes megállni egy kicsit, azért is, mivel hosszasabb emelkedő következik. A falu végéig nyúló szakaszon, amelyet a helybéliek Alsó Talamérnak neveznek, található a csernátoni születésű Rákossy Árpád jogászdoktor szobra, akit előbb az ÁVH hurcol meg, majd az 1956-os forradalomban való részvétele miatt ismét politikai fogollyá válik. Az ítéletben foglalt indoklás szerint ,,igaz, mindent törvényesen csinált, de ellenforradalmi légkörben, ezért ellenforradalmi tevékenységnek számít".2 A szobor Vetró András alkotása.3

Felsőcsernátonból kiértve az útvonal az ikafalvi műúton halad tovább. Tiszta időben nagyon jól látszik Kézdivásárhely és környéke: a Torjai templom, a Perkő, Gelence.

Az Ikafalvára érkező a 2010-ben a falu bejáratánál felállított székelykapu alatt halad át.4 Ikafalvát Háromszék legrégebbi települései között tartják számon, első okleveles említése 1332-ből származik. Az Orbán Balázs által kiemelt “rejtett helyzete” 5ma is megfigyelhető, a falu három domb által közrezárt völgyben helyezkedik el. A falun áthaladva feltűnőek a festett utcanévtáblák, amelyeket a helyi cserkészcsapat a Haszmann Pál Múzeum munkatársainak szakmai segítségével, és a környékre jellemző festett motívumok felhasználásával készített el.6

A központban a református templom található, melynek építése 1875-ben kezdődött. Mivel a gyülekezetnek kevés pénze volt, a tagok a kézdivásárhelyi református egyházmegyébe mentek kéregetni, a kéregetés eredményéről pedig bizonyítványt kellett femutatniuk. Az épület adományokból, az egyház erdejének licitre bocsájátsán befolyt pénzből és a Kézdivásárhelyi Takarékpénztárból felvett kölcsönből épült fel.7 Mivel a tervezett torony megépítésére nem került sor, 1896-ban egy haranglábat állítottak fel.8 A templom mellett kőobeliszk állít emléket a szabadságharcban és a kétvilágháborúban elesetteknek. Ugyancsak a templom mellett található a Nemere-útjának térképe is.

Ezt követően elfogy az aszfaltút, kacsaringozó, kavicsos utcák vezetnek a Kovács-hegy és Futásfalva fele. Itt-ott még felfedezhető egy-egy felújítatlan, régi ház.

Az Ikafalva és Futásfalva közötti részen földút található. A Futásfalva határában levő domb tetején isét érdemes megállni egy kis nézelődésre, hisz szép idpben egész Felső-Háromszéket be lehet látni innen. Futásfalva nevéről több eredetmonda válozat létzeik, mindenikben közös elem az, hogy a lakosok valahonnan menekültek, pontosabban futttak, és így kerültek arra a helyre, ahol a mai falu lérejött.9 Az egyik változat szerint a reformáció idejében, az új vallás terjedésekor Ikafalváról futottak át ide azok, akik a katolikus hitüket meg akarták őrizni.

Futásfalva fő látnivalói szorosan kötődnek a katolikus valláshoz. Bár a központban található katolikus templom, ami a falu egyetlen temploma, védőszentje Szent András, nagyon erős a Mária tisztelet. A templomban a Csíksomlyói Istenanya szobrának 1750-ben fából készült hasonmását őrzik. Úgy tartják, hogy a szobrot az 1848-49-es szabadságharc idején Esztelnekről menekítették Futásfalvára.10 Emellett 1993-tól kezdődően évente, Sarlós Boldogasszony napján fogdalmi búcsút tartanak. A búcsú különlegessége, hogy a moldvai csángók közül, akik a távolság miatt nem jutottak el a Csíksomlyói búcsúra, Futásfalvára zarándokoltak el.11 A templom és a szobor történetéről a látogatók a templomfalakon elhelyezett magyar, román és német nyelvű tájékoztató panókról olvashatnak. Említésre méltóak a teplombelsőt díszítő freskók, amelyek Lukácsovics Magda, nagykárolyi születésű képzőművész munkái.

A templom közelében található a falu múzeuma, amely egyházi tárgyakat mutat be. Aki meg szeretné látogatni, annak érdemes előre időpontot egyeztetni a plébánossal, mivel a múzeum kulcsai nála találhatóak.12 A templom melletti téren pihenőhelynek kialakított asztalok és padok találhatóak, az útvonalra való visszatérés előtt alkalmas helyszín például uzsonna elfogyasztására.

A lakosság túlnyomó része ma is mezőgazdasággal foglalkozik, ami a faluképen is érzékelhető. A szemfüles nézelődő itt-ot felfedezhet egy-egy régi stílusú házat, illetve gémeskutat.

Futásfalváról a már megtett útvonalon visszatérve, a kerékpárút zárásaként a Haszmann Pál Múzeum gyűjteményének megtekintését ajánlom, amely a térség örökségét mutatja be egy skanzen, székelykapu-, sírkő-, mezőgazdasági gépek és a főépületben található néprajzi és öntöttkályha kiállításon keresztül. 13

1Kisgyörgy Zoltán, Felső-Háromszék, Tortoma Könyvkiadó, Barót, 2013.

2https://www.3szek.ro/load/cikk/2250/rakossy-arpad-emlekezete

3Kisgyörgy Zoltán, I.m.

4https://szekelyhon.ro/magazin/gazdag-volt-az-idei-ikafalvi-napok-programja

5Orbán Balázs, Székelyföld leírása: http://mek.niif.hu/04800/04804/html/127.html

6https://www.3szek.ro/load/cikk/84713/nepies_utcanevtablak_ikafalvan

7Mátis Izabella, Ikafalva, magánkiadás, 2006, 42-46 oldal.

8u.o.

9Kisgyörgy Zoltán, I.m.

10Kisgyörgy Zoltán, I.m.

11István Anikó, “Most segíts meg Mária...’ - A futásfalvi Sarlós-Boldogasszony-napi búcsú szövegrepertóriuma, Kriza János Néprajzi Társaság, Kolozsvár, 2003.

12Tifán Lajos Plébános, telefon: 0746-085.205

13 https://www.facebook.com/HPmuzeum/?rf=172719396766336


0.0
(0)