Facebook Instagram Twitter YouTube Premium Badge Offline Maps Bike Type Optimized Routing Premium Maps 3D-Routenvorschau Sturzerkennung Premium Support Route

Petrova Gora (iz Topuskog)

51 km Distanz
524 m Aufstieg
524 m Abstieg

(0 Bewertungen)

Ova tura nudi cjelodnevni aranžman u obliku izleta jer nudi nekoliko zanimljivih lokacija. Prva je izletnički kompleks Muljava gdje se nalazi istoimena lovačka kuća u kojoj se osim hrane i pića nude i noćenja, kao i organizirani posjeti većih grupa. Pored kuće uređeno je jezerce na potoku Radonja, dječje igralište, terase za blagovanje, pa čak i auto-camp. Nedaleko ovog kompleksa nalazi se i povijesna lokacija poznata pod nazivom "Partizanska bolnica".

Druga zanimljivost je monumentalni partizanski spomenik koji se nalazi na velikom platou na samom vrhu Petrove Gore. Nekada je ovo područje vrvilo posjetiteljima, no danas zjapi prazno. Zasada ne postoji nikakav interes za obnovom kompleksa kao izletišta, ali to ima i svoje prednosti. Nudi se dosta malih istraživačkih djelatnosti pa čak i ulazak u sam spomenik koji ima 6 etaža i može se uspeti do samoga vrha. Zbog potrganih obloga spomenika s vrha se pruža pekrasan pogled.

Prilikom spusta nailazi se na još jednu zanimljivost, a to je novouređeni "Kraljev grob". To je spomen ploča hrvatskom kralju Petru Svačiću po kojem je Petrova Gora i dobila ime.

I na kraju, ako ostane vremena stignete se još i okupati na bazenima u Topuskom.

Cijela tura je dugačka 51 km, te dijelom prolazi glavnim županijskim prometnicama, a dijelom šumskim i makadamskim putevima koji nisu uopće prometni. Ima dosta uspona i spustova, a najviša točka koja se doseže iznosi 512 metara. Putem ima dosta mjesta gdje se može nadopunjavati voda tako da nije potrebno nositi velike zalihe.

Ako se bicikli dovezu autom u Topusko, auto se može bez plaćanja ostaviti na parkiralištu ispred otvorenih bazena.

(cloned from route 772681)


0,0
(0)