addalert addcircleoutline addlocation add arrow-down-left arrow-down-right arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right arrow-up ascent assessment bin bookmarkoutline calendar-add calendar camera caret-down caret-left caret-right caret-up check chevron-down chevron-right clock close cloud-upload cog collectionsbookmark content-view-grid content-view-list datacheckerflag1 datadownload data-upload descent directions expandhorizontal expand-horizontal-2 expand-horizontal expand-vertical eye-off eye fileadd1 filecopy filenew2 filestatisticadd2 filetaskssubtract file-images-upload fullscreenexit gauge groupadd heart home infooutline info link list-number location-pin lock logout map mobile morevertical mylocation navigateprevious navigation-drawer nearme noteadd pen pencil-write pencil personoutline pindrop place playcirclefilled playlistaddcheck power-button publish refresh remove return routes-favourites scissors search share starhalf staroutline star supervisoraccount synchronize2 text-redo time-upload timeline timer track-route trendingflat trendingup user-add users visibility vote-star-banner warning zoomin badge1 medal3 medal5 starbanner starcircle starsubtract

Mátraalja 88km

87 km Distance
380 m Ascent
380 m Descent

(0 ratings)

Ez egy igazi három az egyben kerékpártúra, hiszen ha valaki síkra vágyik letekeri a Kál-Gyöngyös útvonalat az megismerve az Alföld szélén lévő településeket. Ha valaki inkább dombokkal akar megküzdeni, akkor Gyöngyöstől Kálig teker a Mátraalján. E kettősség ellenére mégis igazából egy kerékpártúra, hiszen a síkon tekerve jobbról fölénk magasodik a Mátra és annak vonulatát csodálhatjuk meg. Gyöngyöstől a Mátraalján haladunk tovább és megcsodálhatjuk az alattunk húzódó Alföld végtelen síkságát. Csodás élményeket adhat e két vidék peremén haladó kerékpártúra.

Utunk kiindulópontja a káli vasútállomás. Innen kezdjük az alföldi szakaszunkat Boconádon át Tarnamérára tekerünk. Az út minősége helyenként hagy némi kívánni valót, de ez sajnos ebben a megyében normális. Tarnamérán megnézhetjük a főút mellett található Almássy kastélyt, illetve az abban berendezett rendőrmúzeumot.

Mérát elhagyva Gyöngyösig Tarnazsadány, Nagyfüged és Karácsond településeken hajtunk át. Aki ennyit tervezett be az a gyöngyösi vasútállomásról elindulhat hazafelé.

Gyöngyöstől utunk elkezd emelkedni. A 24-es főút melletti kerékpárúton tekerünk el egészen Mátrafüredig, ahonnan Abasárig Pálosvörösmarton át egy kellemes lejtőzés vár ránk. Következő településünk Markaz. A falunka vára is van fent a hegyen, ahova aszfaltút nem vezet, így azt kihagyjuk, de terepbringával érdemes felkeresni.

Kisnánára Domoszlón át érkezünk meg. Itt érdemes a nánai várat megtekinteni. Nánáról Verpelétre tekerünk. Itt a falu előtt balra fordulva Tarnaszentmária felé pár száz méterre egy vulkáni kúpot találunk. Érdemes itt szétnézni, hisz nem mindennap láthat az ember ilyet belülről.

Verpelét után megkezdjük az ereszkedést le az Alföldre. Feldebrő. Aldebrő, Tófalu és Kápolna falvakat átszelve keresztezzük a 3 számú főutat. Innen már csak néhány kilométer a Káli vasútállomás, utunk végpontja.


0.0
(0)icon-helpcenter
icon-helpcenter
icon-helpcenter
Bikemap Newsletter
Top