Premium Badge Download on the App Store Get it on Google Play Turn-by-turn Navigation Offline Maps Bike Type Optimized Routing Premium Maps Custom Bike Computer Export Routes Route Previews Fall Detection Premium Support

Cycling Route in Bocşa, Judeţul Caraş-Severin, Romania

Conacul fratilor Atanasievici de la Valeapai

0
Open this route in Bikemap Web

Open this route in Bikemap Web

81 km
Distance
288 m
Ascent
357 m
Descent
-:-- h
Duration
-- km/h
Avg. Speed
221 m
Max. Elevation

About This Route

O donație pentru servicii aduse Coroanei Imperiale Un alt conac care, dacă ar fi restaurat, ar putea impresiona turiștii, este cel care a aparținut familiei Athanaszievich din satul cărășean Valeapai, care aparține de comuna Ramna. Terenurile din sat au fost donate la începutul secolului al XIX-lea fraților Marcel și Emil Athanaszievich, care făceau parte dintr-o familie nobiliară sârbească, pentru servicii aduse Coroanei Imperiale. Construcția conacului a fost începută în anul 1840, cu meșteri sârbi și coloniști italieni, iar în jurul acestuia au fost ridicate mai multe clădiri anexe, o ghețărie și o moară. Construcția neoclasică, asemeni celor mai multe conace din regiune în acea epocă, are dimensiuni impresionante, cu un demisol boltit și etaj, care domina întreaga zonă. Fațadele erau decorate cu frontoane și pilaștri cu capiteluri toscane din care astăzi nu se mai pot vedea decât câteva urme, ferestrele de la etaj aveau ancadramente de factură neoclasică și obloane de lemn, pereții sunt din cărămidă iar acoperișul, care avea o șarpantă cu structură de lemn, este astăzi prăbușit. Și acest castel era înconjurat de un minunat parc, cu specii rare de pomi, pe care localnicii îl considerau un adevărat rai, dar care n-a supraviețuit tăvălugului comunist. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea domeniul, moștenit de o nepoată a fraților Athanaszievich, a fost arendat de soțul acesteia, baronul Tallian Béla, lui Ambrozy Béla, care l-a ipotecat, iar după primul război mondial, proprietatea a fost cumpărată de familia Riesz, care a stăpânit-o în anii interbelici. Conacul a fost naționalizat de la ultimul proprietar, Petru Riesz, a fost transformat în casă de nașteri, a devenit apoi sediu CAP și loc de cazare al muncitorilor sezonieri iar după 1989 a fost abandonat și lăsat în paragină. A fost retrocedat proprietarilor după ce a fost vandalizat și continuă să se se ruineze văzând cu ochii, deși este clasat ca monument istoric care, restaurat, ar putea fi un loc emblematic al satului.  

Highlights Along The Route

Accomodation

Birt+Magazin

Accomodation

Magazin

Accomodation

Magazin alimentar

More highlights are available with Bikemap for iOS and Android.

Customize this cycling route with the Bikemap route planner.

Make it yours!

You can use this route as a template in our cycling route planner so that you don’t have to start from scratch. Customize it based on your needs to plan your perfect cycling tour.