Facebook Instagram Twitter YouTube Premium Badge Offline Maps Bike Type Optimized Routing Premium Maps 3D Route Preview Fall Detection Premium Support Route

Šic na Bic 2006. - Tour de Grah

35 km Distance
461 m Ascent
461 m Descent

(0 ratings)

1. srpnja 2006. udruga MZM je u suradnji sa brojnim volonterima organizirala prvu pravu novomarofsku biciklijadu! Na Trgu se do 10:00 sati okupilo 50-ak biciklista dobnog uzrasta od 7 do ... nekoliko desetaka godina :-) Vrijeme koje nam je kao organizatorima stvaralo noćne more, bilo je idealno za bicikliranje. Brojni građani radoznalo su promatrali bicikliste obučene u zelene i žute majice na kojima se ponosno isticao<span style="mso-spacerun: yes;"> </span>logo „ŠIC NA BIC – tour de grah“! Prije starta nazočne je pozdravio novomarofski gradonačelnik g. Zdravko Maltar koji je doašao podržati biciklijadu u društvu svoga zamjenika Vladimira Hajduka i predsjednika MO "Novi Marof" Vladimira Ferenčine. Zaželjevši biciklistima sreću na njihovom „touru“ do graha znakom trube otvorio je biciklijadu.

Biciklisti su krenuli vođeni sigurnom rukom našeg Dragutina Trglačnika koji je u policijskom vozilu osiguravao rutu. Iza njega je sa gradskom zastavicom na dva kotača tempo određivao naš Ivo Klopotan, a onda cijela žuto-zelena ekipa! Prvi defekti zadesili su nas već pred Madžarevom no ekipa predvođena Renatom Vrtar - Vrtom u njezinom srebrnom Golfu pod četiri je žmigavca brižno kupila sve one kojima je bila potrebna fizička ili tehnička pomoć! Prvi je u bunkeru završio jedan entuzijazastični Pony, rasklimanih pedala kojem je ispao lanac, dok je vozačica završila na zadnjem sjedištu kod Vrte. Kolona se lagano kretala prema Podrutama gdje smo stali kod crkve Kraljice Mira i bicikliste počastili sa svježom boćicom „Studene“. Dobrica Oštrek je u međuvremenu obavio servise pokvarenih bicikala da možemo nastaviti kompletni. Nastavili smo uz uspon prema Pokojcu i spust na Belskom dolu.

Kod skretanja za Ham Pokojec prvi pad... majstor završio u kanalu kraj ceste. Ništa strašno – malo krvi na koljenu! Dr. Juraga se laća spreja pa nastavljamo makadamom do „Lujčekove hiže“. Točno u podne Klopi trubi na cilju! Grah fino miriši, a gladna usta jedva čekaju okrepu. Irena Ivoš i njezine cure u žutim majicama serviraju bogovske porcije, no uvijek ima onih kojima treba i nekoliko repeta – nema frke! Ima graha!

Jedan od najangažiranijih marofskih sportaša Siniša Vuk – Vučko još nije ni završio ručak kad ga je zaskočio Luka Mateković sa izazovom za igranje nogometa na obližnjoj livadi. Momčadi su okupljene u sekundi! Veterani su se okupili pod nazivom „Grah s kobasama“, dok su juniori i seniori odabrali naziv „NK Špekule“. Pošto su se mnogi od veterana žalili na bolove u kralješnici, koljenima, zglobovima ... bilo je za očekivati glatku pobjedu Špekula no rezultat je nakon dobrih sat vremena igre zaključen sa 5:1 za veterane! Nastavili smo se odmarati i družiti uz muziku koju su pripremili braća Saša i Tomica Kaniški.

S obzirom na sive oblake koji su prijetili nad Pokojcem odlučili smo se za nešto raniji povratak nego što je bilo predviđeno. Zvjezdan Mavar – Zveki poveo je u 15:00 sati ekipu na spust s Pokojca koji je prošao bez ikakvih incidenata unatoč vrlo nezahvalnoj makadamskoj podlozi. Nastavili smo do izvora u Belskom dolu gdje smo zagrabili prirodnog osvježenja. Slijedeća destinacija bili su dvorci Bela. Tamo nam je Miljenka Ivec ukratko ispričala nekoliko priča i legendi koje se vežu uz drevna zdanja. Od tamo smo potegnuli do Podevčeva. Tu nas je već sustigao i nezamjenjivi Davor Pejnović – Đora koji je rasteretio Vrtin golf pretrpan biciklima i pokupio one koji su se odlučili dalje voziti na četiri kotača. Među njima svakako treba istaknuti najhrabrijeg biciklista – sedmogodišnjeg Luku Kokorića s čijeg su bicikla vjerojatno tek nedavno skinuti pomoćni kotači!

Vjetar u prsima osjećali smo na spustu iz Podevčeva prema Remetincu. Remečani su nas dočekali i pozdravljali na ogradama svojih dvorišta. Uspeli smo se do kapele sv. Jane i svi skupa ušli u Marof. I Marofčani su nas srdačno dočekali pa smo odvozili još jedan počasni krug po južnoj obilaznici do rotora, pa Zagrebačkom ulicom do centra, odakle smo skrenuli prema MZM gdje su nas već čekale cure sa odličnim sendvičima i rashlađenom cugom!

Unatoč planiranom "afteru" većina se biciklista umorna vratila kući pod tuš i u krpe. Ona malobrojna ekipa koja je ostala i oni koji su se biciklijadi pridružili na cilju, zabavljali su se uz grupe TNT i Chained in Agony koji su prašili do 22:00 sata.

<span style="mso-spacerun: yes;"> </span>Generalno gledajući iz perspektive oganizatora – mi smo zadovoljni! Odradili smo naporan i veliki posao! Za početak je ispalo i više nego dobro! Veliko hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ili nas makar podržali!


0.0
(0)